Concept restaurant

concept restaurant

Identificeer het concept voor je restaurant

Dit artikel is het eerste in een reeks genaamd “Een restaurant beginnen” – een gids voor iedereen die een etablissement in de voedingsindustrie wil openen. In dit artikel bekijken we hoe we je droom intact kunnen houden en deze kunnen omzetten in een consistent concept voor je restaurant.

Jouw droom plannen; Vertrek vanuit een helder concept en een duidelijke merkidentiteit voor restaurant

Een duidelijk concept voor uw restaurant biedt u een aantal voordelen. Ten eerste moet je jouw restaurantconcept duidelijk definiëren. Denk bijvoorbeeld aan de stijl van de dienstverlening, de prijzen, het soort eten en de sfeer. Ben je een chic restaurant, een ongedwongen eet plek of een fastfood restaurant? Bied je meeneemmaaltijden, bezorgdiensten of koken aan huis aan? Zelfs als je denkt dat je weet wat je concept is, schrijf het dan neer met zoveel mogelijk details. Het maken van een moodboard of een basiscollage kan je helpen om van start te gaan.

Als jouw concept een snel informeel restaurant met Mexicaanse gerechten is, zal die zich dankzij de details onderscheiden van de concurrentie. Misschien maak jij er een mix van lokale en Mexicaanse gerechten van. Je kunt ook online bestellen en betalen, zelfbedieningskiosken en de mogelijkheid om via QR-codes aan tafel te bestellen en te betalen introduceren, om de wachtrij tijdens piekuren tot een minimum te beperken. Vergeet niet om de concurrentie te checken terwijl je je concept uitwerkt. Ga na wat al is geprobeerd en bedenk welke van die concepten het beste werkt, en waarom. Op die manier ben je in staat om verder te bouwen op iets wat klanten leuk vinden en waarvoor ze willen betalen – en kun je er je eigen draai aan geven. Bekijk ook wat er in je onmiddellijke geografische nabijheid beschikbaar is en probeer een gat in de markt te vinden. Misschien heb je tijdens je reizen iets gezien dat thuis nog niet bestaat.

Download “Een restaurant beginnen” gratis!

Een restaurant openen 2024

Stel een coherente visie en missie op

Samen met je concept heb je een merkidentiteit nodig die werkt. De branding van je restaurant communiceert de persoonlijkheid en identiteit van je restaurant, en zou een missie moeten omvatten die je doelstellingen en waarden samenvat. Je branding vergroot de klantentrouw en trekt nieuwe gasten aan die via marketing tot je merk worden aangetrokken.

Je merk zou uit je restaurantconcept moeten voortkomen en zou moeten doordringen in alle aspecten van je eetgelegenheid, van de naam, het logo en de marketing tot de sfeer, de muziek en het eten. Als je concept bijvoorbeeld gezond en lokaal geproduceerd eten is, dan vermijd je beter een overvolle restaurantinrichting en zweer je eerder bij eenvoudige beelden die aan de natuur doen denken op je sociale media, menu’s en andere marketingkanalen.

Het is belangrijk dat jouw merk en concept elkaar weerspiegelen en coherent blijven. Dit lijn zou je ook moeten doortrekken naar je onlineaanwezigheid. Een haute cuisine restaurant is beter niet cynisch op sociale media, terwijl een snel casual restaurant mogelijk er mee wegkomt, of zelfs zijn voordeel doet, bij iets meer online attitude.

Tijdens de concept- en merkfase zou je ook de centrale gerechten op je menu moeten bedenken. Een goede raad is om klanten te intrigeren met nieuwe benaderingen van gerechten die ze graag eten. We zullen een beetje verder in de tekst terugkomen op het menu om het ontwerp te bespreken en de manier waarop je het menu voor jou kunt doen werken. Maar je moet eerst beslissen wat op jouw menu komt wanneer je bekijkt welke apparaten je nodig hebt, welk personeel je zal aanwerven, en hoe je je zaak succesvol zal maken. Dat is onze volgende stap.

identifier concept restaurant

Hospitality-vernieuwer vindt zijn gelijke in Trivec

JO&JOE in het zuidwesten van Frankrijk is een innovatief concept in de hospitalitysector: een open huis dat overnachtingen, geweldig eten, evenementen en seminaries aanbiedt en zich tot iedereen richt, van gezinnen tot surfers en kunstenaars. Dit open en toegankelijk concept is door Accor Group uitgedacht en is merkbaar in de mooie tuin, het ruime terras, de klimmuur, de pingpongtafels, de evenwichtskoorden, enzovoort.

Opdat de gasten zich welkom voelen, moet de dienstverlening top zijn. Tijdens evenementen zoals het wereldkampioenschap Quiksilver Pro, dat door duizenden wordt bijgewoond, is het belangrijk dat het personeel goed georganiseerd is en met de juiste tools werkt.

JO&JOE kozen voor Trivecs kassa’s en biepersysteem om de dienstverlening sneller te maken. Elke klant ontvangt een bieper nadat hij besteld heeft, en gaat aan een tafel zitten. Zodra de bestelling klaar is, begint de bieper te trillen. Tijdens het hoogseizoen kan JO&JOE 300 tot 500 mensen per dag bedienen Voor de JO&JOE vestiging in Parijs kozen ze ook voor het barautomatiseringssysteem van Trivec en in het bijzonder de zelfbedieningsbierwanden om de service te versnellen. Bij problemen met hun kassa, beepers of barautomatiseringssysteem vertrouwen ze op de 24/7 technische ondersteuning van Trivec.

Een restaurant openen 2024

Download “Een restaurant beginnen” gratis!