Hoe start je een restaurant

Je restaurant opbouwen

Dit artikel maakt deel uit van onze serie ‘Een restaurant beginnen‘ – onze gids voor iedereen die een restaurantbedrijf wil openen. In dit artikel bekijken we hoe je een restaurant runt.

Hoe start je een restaurant

Locatie, digitalisering

De perfecte locatie voor jouw restaurant kiezen komt neer op zichtbaarheid en toegankelijkheid. En hoewel de fysieke locatie belangrijk blijft, hangt het ook heel sterk af van je concept. Verwacht je dat de mensen naar jou komen of concentreer je je op de bezorging (door jezelf of door een derde), catering of pop-upbars?

Heel belangrijk: denk ook na over je onlineaanwezigheid. Welke rol zullen het web, sociale media en de onlineondernemingen van derden voor jouw restaurant spelen? Externe beoordelingssites en sociale media zijn een manier om met je klanten te interageren op hun voorwaarden. Apps en onlineoplossingen helpen je ook om deals en gepersonaliseerde aanbiedingen te communiceren.

Sfeer

Zodra je je fysieke locatie hebt bemachtigd, is het tijd om je inrichting zo te organiseren en je ruimte zo te ontwerpen dat ze voldoet aan de doelstellingen die je in de conceptfase hebt vastgelegd. Idealiter creëer je een systematische flow van de voordeur tot de keuken, zodat je eetervaring past bij de sfeer van je concept.

En vergeet de productiezone niet; een slechtgeorganiseerde keuken betekent een ondermaatse dienstverlening. Hier bekijk je hoe technologie je kan helpen om zowel de klantenbeleving als de werklast voor je personeel te stroomlijnen. Moeten de kelners heen en weer gaan naar de tafel of bestaat er een andere oplossing? Kijk naar een multifunctioneel device  voor bestellingen en betalingen, QR-codes voor mobiele bestellingen en betalingen, zelfbedieningskiosken, KDS, beepers en automatisering.

Menu

Je menu is het ideale instrument om je restaurantmerk te communiceren. De tijd dat je een menu tegen het raam plakte en het daarbij liet, is al lang voorbij. Je zou je menu op zoveel mogelijk plaatsen moeten verspreiden – op sociale media, het internet en de apps van derden. En waar je menu ook staat, bekijk of je het interactief kunt maken. Technologie laat je klanten toe om een tafel te reserveren, vooraf eten te bestellen, meer over allergenen te lezen en zelfs in enkele klikken te betalen.

Wat je ook kunt overwegen, is menu-engineering, een manier om je menu te analyseren en strategisch te ontwerpen zodat de meest populaire en winstgevende items beter naar voren komen.

Personeelsbezetting

Je doel zou moeten zijn om ervaren personeel aan te werven en een bedrijfscultuur met extralegale voordelen en doorgroeimogelijkheden op te bouwen, zodat het personeelsverloop beperkt blijft. Dat is een uitdaging voor elke restauranteigenaar. Een zinvolle strategie is om te bekijken welke taken kunnen worden geautomatiseerd. Dat bespaart je niet alleen personeelskosten, maar zorgt ook voor gelukkiger werknemers.

Een geïntegreerd systeem dat begeleidt van bestelling tot helemaal naar de backoffice, heeft het potentieel om de klantenbeleving naar een hoger niveau te tillen, de stress bij het personeel te verminderen en je winsten te vergroten. Wanneer je het werk van je werknemers gemakkelijker maakt, hebben ze meer energie over om de klanten warm te onthalen.

Een restaurant starten

Antwerp Boulevard voegt meer Trivec-functies toe naarmate het groeit

Antwerp Boulevard is een Belgisch restaurantbedrijf geleid door Peter De Clerck. Het bedrijf breidt al decennia uit en gebruikt Trivecs geautomatiseerde kassasysteem meer dan 15 jaar. Aangezien Peter tevreden was over het geld en de tijd die hij had uitgespaard, voegde hij al snel Trivecs geautomatiseerde drankensysteem toe, dat perfect is om de doseringen van wijn en sterke dranken te controleren. Bovendien krijgt hij dagelijkse transactierapporten, zelfs over de koffiemachines.

“Ik begrijp dat je als beginnend bedrijf niet altijd onmiddellijk het budget hebt. Dan raad ik aan om een basismodel van Trivec aan te kopen, zodat je later kunt uitbreiden. Het maakt je werk veel gemakkelijker en je verdient je geld terug”, zegt Peter De Clerck.

Nu overweegt hij geautomatiseerde kiosken voor bestellingen en een virtueel voorraadsysteem.

Download onze gids

Een restaurant openen 2024