Hoe verhoog je de gemiddelde winstmarge van je restaurant?

Betaalmethodes voor de Horeca restaurant Trivec

Hoe verhoog je de gemiddelde winstmarge van je restaurant

Een van de belangrijkste aspecten voor een goede bedrijfsvoering van een succesvol restaurant is het maximaliseren van de winstmarges. In dit artikel leggen we uit hoe je de omzet en winstmarge van je restaurant kunt verhogen en je onderneming op weg kunt zetten naar jarenlang succes.

Maak je onderneming klaar voor de toekomst

Om de winstmarge van je restaurant te verhogen, moet je openstaan voor verandering en je aanpassen aan de nieuwste trends in de sector. Restauranthouders die investeren in flexibele en complete kassasystemen met realtime-analyse, handheld kassasystemen voor een hogere tafelomzet, klantenbinding en getrouwheidsprogramma’s zullen meer verkopen en hun omzet verhogen. Dat betekent: je restaurant klaarmaken voor de toekomst en voor nieuwe klanten door te investeren in de juiste technologie.

Een flexibel volwaardig kassasysteem en een handheld kassasysteem zullen helpen om het restaurant-, keuken- en barpersoneel op een nieuwe manier te organiseren. Met een handheld bestel- en betaalapparaat heb je een kelner die iets kent van eten en drinken en langs de tafels gaat, bestellingen opneemt en afrekent. Daarnaast heb je personeel dat de bestellingen en drankjes brengt. Zo maak je komaf met het personeelstekort waar de hele restaurantsector mee kampt, verminder je de arbeidskosten en verhoog je de mate van upsellen.

Hoe verhoog je de gemiddelde winstmarge van je restaurant

Wat is de gemiddelde winstmarge van restaurants?

De gemiddelde winstmarge van restaurants varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie en grootte van het restaurant en het type restaurant. Volgens de Amerikaanse National Restaurant Association varieert de gemiddelde winstmarge tussen 3 en 5%. Dat cijfer kan nog stijgen door bepaalde strategieën toe te passen die we verderop in dit artikel zullen bespreken.

Gemiddelde winstmarges per restauranttype

Bovengenoemde winstmarge van 3-5% geldt over het algemeen voor zogenoemde ‘full-service restaurants’ (FSRs), die doorgaans minstens keukenpersoneel, managers, kelners, bartenders en een gastheer of gastvrouw hebben. Het aantal werknemers kan echter sterk variëren door factoren zoals de grootte van het restaurant, prijsklasse, omzet, locatie en meer.

Personal_restaurang_BE

Wat is brutowinst?

Brutowinst is het bedrag dat een restaurant verdient na aftrek van de kosten van verkochte goederen (‘cost of goods sold’ of COGS) van de omzet. COGS omvat de kosten voor ingrediënten, keukenbenodigdheden en andere kosten voor het bereiden van gerechten. De brutowinst is een belangrijke maatstaf voor restaurants omdat het aangeeft hoe efficiënt een restaurant zijn middelen aanwendt.

Hoe bereken je de brutowinst?

Om de brutowinst te berekenen, trek je de COGS af van de totale omzet. Als een restaurant bijvoorbeeld een omzet van € 50.000 draait en voor € 20.000 aan COGS heeft, dan bedraagt de brutowinst € 30.000.

Wat is nettowinst?

Nettowinst is het bedrag dat een restaurant overhoudt van zijn omzet na aftrek van alle kosten, inclusief operationele kosten, huur, lonen en belastingen. Nettowinst is het uiteindelijke doel voor elke onderneming, omdat het een idee geeft van de winstgevendheid.

Hoe bereken je de nettowinst?

Om de nettowinst te berekenen, trek je alle kosten af van de totale omzet. Om de nettowinstmarge te berekenen voor een bepaalde periode, heb je de volgende informatie nodig: omzet, winst, kosten en verliezen.

Waarom zijn de winstmarges van restaurants zo laag?

Hoewel de lage winstmarges in de restaurantsector het gevolg zijn van veel factoren, spelen drie belangrijke kostenposten een grote rol: de kosten van verkochte goederen (COGS), personeelskosten en huur/elektriciteit.

Wanneer alle kosten zijn betaald, houden restaurants meestal slechts 2 tot 6% nettowinst over.

Ontvang vandaag nog uw restaurant checklist!

Een restaurant openen 2024
Restaurant owner doing back-office

Hoe verhoog je de omzet van je restaurant

Laten we eerst eens kijken hoe je als restaurant meer kan verkopen. Drie dingen die je daarvoor kunt doen:
a) Hanteer menu-engineering, denk grondig na over de prijsbepaling van je menukaart en gebruik ingrediënten met een hoge winstmarge, en bereken de food cost en voedselverspilling. Combineer je kassasysteem met een app voor het berekenen van voedselverspilling per portie om je te helpen.
b) Vergroot je tafelomzet met een handheld kassasysteem.
c) Reorganiseer je personeel, leid enkele werknemers op die bestellingen opnemen en afrekenen, en laat andere werknemers de gerechten brengen.

  1. a) Voor menu-engineering moet je weten hoeveel een gerecht per portie kost en het voedselkostenpercentage berekenen. Neem de kosten per ingrediënt en de grootte van de porties in aanmerking. Een gemiddeld restaurant moet het voedselkostenpercentage tussen 28% en 35% houden om financieel gezond te zijn.
    b) Je tafelomzet kun je vergroten met een handheld kassasysteem: je personeel kan sneller bestellingen opnemen en betalingen afrekenen en hoeft niet heen en weer te lopen naar de kassa.
    c) Leid een deel van het personeel op: die werknemers werken tussen de gasten en zorgen dankzij hun uitgebreide kennis voor een betere service. Zet daarnaast werknemers in die de bestellingen en drankjes op tafel zetten.

Deze tips helpen om de gasten een betere ervaring te geven, meer te verkopen en de totale omzet van het restaurant te verhogen.

Meer weten over bartrends ? Lees dan hier verder.

Trivecs integraties voor slimmer kostenbeheer

Trivec biedt een uitgebreid netwerk van partners om een naadloze integratie te garanderen met tools voor analyse, inventarisatie en kostenbeheer van voedsel. Apicbase is de toonaangevende F&B-beheersoftware voor voedingsbedrijven en hotels. Het is een gebruiksvriendelijk platform voor het beheersen van voedselkosten, waarmee u receptbeheer, voorraadbeheer, inkoop en productieplanning kunt centraliseren en automatiseren.

Door uw Trivec POS-systeem naadloos te integreren met het inventarisatie- en analysesysteem van Apicbase, kunt u uw bedrijfsvoering verder optimaliseren. Ontdek meer over het ecosysteem van Trivec-integraties op onze partnerspagina.

Partners & Integraties Trivec

Bereken uw potentiële besparingen bij ons met behulp van onze winstcalculator

Neem contact op

Wanneer je je gegevens hebt ingevuld, zal één van onze experts contact met je opnemen om je meer te vertellen over onze producten en ze te demonstreren.